Maslahah & Maqaasid

Belangenafweging en hogere doelstellingen in de Islam
vrijdag 26 t/m zondag 28 januari 2024
19:00
150,-
Provincie Gelderland

Alleen zusters

Een retreat is een uniek concept waarin studenten een geheel weekend doorbrengen op een afgehuurde campus. De retreat zal plaatsvinden van 26 t/m 28 januari 2023. Dit is de zevende Sabiel retreat voor zusters van het driejarige Sabiel ontwikkelingstraject. Elk jaar organiseert Sabiel drie retreats. Tijdens dit weekend wordt één onderdeel van de islamitische wetenschappen behandeld door een senior docent van Sabiel. Naast het studiegedeelte is er ook in- en ontspanning in de vorm van sport en andere groepsactiviteiten. Competenties als communiceren, samenwerken en andere essentiële persoonlijke leiderschapskwaliteiten die een ambitieuze moslima hoort te bezitten leer je hier op volwassen niveau ontwikkelen.

Je hebt vast weleens gehoord over de Maqaasid ash-sharie’ah, oftewel de hogere doelstellingen van de sharie’ah. Wat zijn deze doelstellingen precies en hoe kunnen we die gebruiken? Kan een islamitisch voorschrift botsen met de hogere doelstellingen van de Islam? Dienen we te kijken naar de letter of naar de geest van de tekst?

Ook Maslaha (het nastreven van voordeel) is een principe in de Islam dat vaak wordt ingezet in een discussie. Kan iets wat verboden is toegestaan worden omdat er Maslaha in zit? Wat is het verschil tussen Maslaha en Daroerah (noodzaak)?

De genoemde onderwerpen zorgen bij veel moslims voor verwarring en leiden soms tot een verkeerde toepassing van de Islam.

Het bestuderen van deze principes biedt enorm veel duidelijkheid en houvast en neemt jou mee naar een dieper begrip van de sharie’ah en hoe de sharie’ah bepaalde regelgevingen bedoeld heeft.

Bestudeer deze overkoepelende principes en theorieën die het Islamitisch recht sturen en stel jezelf in staat om met meer zekerheid, kennis en begrip over je religie te spreken.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram