Aadaab al-Gilaaf: omgaan met meningsverschillen

vrijdag 24 t/m zondag 26 mei 2024
19:00
150,-
Provincie Gelderland

Alleen zusters

Een retreat is een uniek concept waarin studenten een geheel weekend doorbrengen op een afgehuurde campus. De retreat zal plaatsvinden van 24 t/m 26 mei 2024. Dit is de achtste Sabiel retreat voor zusters van het driejarige Sabiel ontwikkelingstraject. Elk jaar organiseert Sabiel drie retreats. Tijdens dit weekend wordt een onderdeel van de islamitische wetenschappen behandeld door een senior docent van Sabiel. Naast het studiegedeelte is er ook in- en ontspanning in de vorm van sport en andere groepsactiviteiten. Competenties zoals communiceren, samenwerken en andere essentiƫle persoonlijke leiderschapskwaliteiten die een ambitieuze moslima hoort te bezitten, leer je hier op volwassen niveau ontwikkelen.

Leer de fundamenten en principes omtrent meningsverschillen. Alhoewel dit een enorm breed onderwerp is, staan er drie vragen centraal. Deze drie vragen vormen de grondslag van deze wetenschap:

1. Waarom en wanneer treedt er een meningsverschil op?
2. Welke soorten meningsverschillen zijn er?
3. Hoe dienen wij ons op te stellen ten aanzien van de meningsverschillen en wat zijn de gevolgen hiervan?

Tijdens de retreat wordt er uitgelegd hoe deze wetenschap zich verhoudt tot de andere islamitische wetenschappen. Wat is haar plek binnen de Sharie'ah? Via een systematische en gestructureerde benadering wordt er islamitisch begrip gecultiveerd.

De student zal de correcte theoretische kader zich eigen maken. Via dit kader kan de student Aadaab al-Gilaaf toepassen en plaatsen in het grotere geheel van de Sharie'ah.

Naast dit hoofddoel zijn er ook doelen die specifiek betrekking hebben op het onderwerp.

Deze doelen zijn:
- het plaatsen van de specifieke wetenschap binnen het grotere geheel van de Sharie'ah;
- het herkennen van de onderliggende redenen voor meningsverschillen;
- het onderscheiden van acceptabele en onacceptabele meningsverschillen;
- het begrijpen van de richtlijnen met betrekking tot meningsverschillen;
- het verwerven van een bredere zienswijze op de meningsverschillen tussen klassieke geleerden en juridische wetscholen;
- het overzien van onbeduidende verschillen omwille van het grotere plaatje, namelijk eenheid.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram